Pengurusan media sosial adalah trend yang berkembang di kalangan perniagaan kerana dapat meningkatkan hasil secara drastik. Ini kerana alat yang boleh anda gunakan untuk menguruskan rangkaian sosial anda memberi anda banyak maklumat yang dapat membantu anda memperoleh lebih banyak pengikut, menjadi lebih relevan dengan pengikut yang anda miliki, dan akhirnya, mengembangkan perniagaan anda melalui media sosial. Sebelum kita mengetahui mengapa pengurusan media sosial sangat penting, mari kita tentukan istilah pertama.

Anda tahu apa itu media sosial. Pengurusan media sosial hanyalah kaedah yang anda gunakan untuk mengekalkan dan mengemas kini rangkaian sosial tersebut.

Pada masa ini, banyak syarikat mempunyai orang atau pasukan tertentu yang menguruskan rangkaian sosial, tetapi pengurusan rangkaian sosial mungkin juga merujuk kepada alat yang anda gunakan untuk memastikan kemas kini rangkaian sosial anda. Walau bagaimana pun, tidak mungkin anda mempunyai cukup masa untuk menangani, mengemas kini dan berkomunikasi dengan semua rangkaian sosial anda, walaupun pada awalnya, lebih-lebih lagi apabila rangkaian anda mulai popular.

Pengurusan media sosial bukan sahaja membantu anda menguruskan rangkaian sosial anda, komunikasi keluar dan masuk, tetapi juga semua aspek lain dari pemasaran sosial perniagaan kecil dengan lebih berkesan. Ini membolehkan anda mempunyai rancangan yang baik dan lancar mengenai bagaimana anda akan menghantar, memberi respons kepada pengikut dan peminat serta mengambil maklumat yang diberikan oleh interaksi mereka sehingga anda dapat menggunakannya untuk menjadikan perniagaan anda lebih baik.

Pengurusan media sosial terdapat di semua platform yang anda gunakan, termasuk blog anda. Pengurusan media sosial juga membolehkan anda menggabungkan kekuatan dengan usaha pemasaran dan rangkaian sosial anda sehingga semua usaha anda bekerjasama untuk mencapai tujuan perniagaan anda.

Mengapa Pengurusan Media Sosial begitu Penting?

Pengurusan media sosial penting kerana banyak sebab. Pertama sekali, rangkaian sosial hanya itu – sosial. Ini bermakna sama ada anda baik atau buruk dalam rangkaian sosial, perkataan itu akan tersebar. Anda mesti berusaha sedaya upaya di media sosial kerana apabila anda gagal menjawab masalah atau rungutan di laman sosial, anda mempertaruhkan perkongsian dan pengasingan lebih dari sekadar orang yang pada awalnya mempunyai keluhan tersebut.

Anda juga perlu menggunakan media sosial untuk mengambil bahagian dalam perbualan mengenai jenama anda sendiri, dan mengetahui maklumat mengenai industri ini secara umum, dan pesaing anda. Walaupun anda sebenarnya belum mengikuti rancangan media sosial yang aktif, anda dapat memperoleh maklumat dan terus memerhatikan apa yang orang katakan dan yang penting untuk trend, masalah dan maklumat asas.

 

Ini membolehkan anda mengetahui apa yang orang katakan mengenai syarikat anda, baik yang baik dan yang buruk, serta apa yang dikatakan mengenai pesaing anda juga. Anda juga mendapat maklumat mengenai trend semasa semasa ia berlaku.

Dengan menjadikan syarikat anda sebagai sebahagian daripada perbualan dan terus mengetahui apa yang berlaku, anda bukan sahaja dapat membina kepakaran dan kredibiliti anda, tetapi juga membantu membina imej positif syarikat anda. Anda juga dapat melakukan kawalan kerosakan dengan cepat, apabila terjadi dengan menanggapi keluhan. Di samping itu, media sosial dapat membantu anda mendedahkan bakal pelanggan kepada program pemasaran anda yang lebih aktif.

Lakukan Rangkaian Sosial dan Lakukan dengan Betul
Sekiranya anda menggunakan rangkaian sosial dengan betul, ia dapat membantu anda dalam pelbagai cara, tidak kurang juga yang menghasilkan petunjuk dan menarik pelanggan baru. Tetapi menjaga laman rangkaian sosial, menyiarkan kandungan yang relevan pada semua itu dan menjadi sebahagian daripada perbualan memerlukan banyak masa dan tenaga jika anda melakukannya secara manual. Contohnya, anda mesti membuat kandungan di pelbagai platform. Walaupun anda hanya menggunakan Twitter, Facebook dan blog syarikat, anda masih menghabiskan beberapa jam seminggu.

Anda juga perlu memeriksa Twitter dan Facebook untuk perbualan yang menyebutkan syarikat anda serta memeriksa Google Alerts untuk mengetahui apakah syarikat anda sedang dibincangkan di web. Anda juga mesti memantau dan berinteraksi dengan komuniti di laman web seperti LinkedIn, dan kemudian terdapat gambar untuk laman media sosial visual seperti Instagram dan Pinterest.

Intinya adalah bahawa anda tidak boleh melakukan tanpa pengurusan media sosial jika anda ingin memanfaatkan sepenuhnya rangkaian sosial anda.

Matlamat kami di IO Web Studio adalah memanfaatkan teknologi web dan amalan terbaik untuk pengoptimuman mesin pencari, reka bentuk web dan menyebarkan pengalaman kaya jenama yang akan menghidupkan syarikat, produk, dan perkhidmatan anda. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pembangunan reka bentuk laman web kami, sila hubungi kami.