Pada masa kini, pengguna bergantung pada enjin carian untuk membantu mereka mencari segala-galanya dari internet. Ini bermaksud bahawa tanpa mengira apa yang ditawarkan perniagaan, khalayak sasaran anda kemungkinan besar mencari produk atau perkhidmatan seperti milik anda di mesin carian seperti Google. Dan jika anda ingin menariknya ke laman web anda, anda memerlukan pengoptimuman mesin pencari namun jika anda telah menghabiskan banyak masa untuk meneliti pilihan anda dengan pemasaran digital, anda mungkin pernah mendengarnya sebelumnya. Sebaliknya, untuk menggambarkan sepenuhnya kepentingannya, mari kita bahas beberapa sebab anda harus mengoptimumkan laman web anda:

 

1. Laman web yang dioptimumkan mendapat lebih banyak lalu lintas

Di permukaan, tujuan pengoptimuman SEO adalah untuk meningkatkan kedudukan laman web anda dalam hasil carian. Tetapi di luar itu, tujuan mencapai kedudukan tinggi adalah untuk menarik lebih banyak lalu lintas – dan idealnya, mengubah lalu lintas itu menjadi pelanggan dan petunjuk. Sekiranya anda tertanya-tanya, ia berfungsi. Sekiranya anda ingin membawa lebih banyak pengguna ke laman web anda, SEO adalah kaedah terbaik untuk mencapai tujuan ini.

2. SEO tidak memerlukan anda membayar ruang iklan

Salah satu kelebihan terbesar SEO ialah tidak melibatkan pembayaran untuk ruang iklan. Pertimbangkan bagaimana kempen iklan tradisional beroperasi. Anda menentukan lokasi yang anda mahukan jenama anda muncul, sama ada di saluran TV atau stesen radio tertentu, atau di halaman majalah atau surat khabar. Kemudian, anda membayar syarikat yang memiliki media tersebut untuk penempatan. Anda mungkin membayar iklan anda untuk jangka masa tertentu, atau dalam sejumlah masalah. Sebaik sahaja tempoh tersebut habis, iklan anda berhenti muncul – dan berhenti menghasilkan hasil untuk perniagaan anda. Sekarang, pertimbangkan pelbagai halaman yang muncul dalam hasil mesin pencari.

YjhFtHWUHML4LPBkyH9agN9XPYa6IivUTUcSGnL rAA4I7JGwrq5x74wlFG4apqRNaWl4BhNholrmg dSDC qFYnd7H99Ts508gUOCg r0gERG1azk4kXSeas9Bo80 Cwi0FGFxT 1

Dua senarai teratas dalam tangkapan layar ini adalah iklan bayar per klik, atau PPC, seperti yang ditunjukkan oleh tag “Iklan” kecil.

Sama seperti kempen iklan tradisional, memperoleh salah satu tempat ini yang melibatkan kos berterusan. Sudah tentu, jika anda sudah biasa dengan PPC, anda tahu bahawa pengiklan hanya membayar apabila pengguna mengklik iklan dan mengunjungi laman web mereka. Ini tentunya memberikan kelebihan berbanding kaedah tradisional. Namun, setiap pengunjung memerlukan kos – dan setelah pengiklan menghentikan kempen mereka, mereka berhenti muncul. Tetapi laman web yang muncul dalam hasil organik, tepat di bawah iklan tersebut, tidak membayar satu sen pun untuk kedudukan tersebut. Walaupun mereka mungkin melaburkan sejumlah besar masa dan wang untuk membuat halaman yang berada di kedudukan tersebut, halaman tersebut muncul di halaman satu kerana algoritma Google berpendapat mereka memberikan nilai kepada pengguna. Akibatnya, mereka memperoleh lalu lintas tanpa menghabiskan satu sen.

3. Ini membantu khalayak sasaran anda mencari laman web anda

SEO dapat membantu perniagaan anda berada di hadapan khalayak sasaran anda kerana mereka secara aktif mencari maklumat. Dan memandangkan betapa lazimnya pengguna menggunakan enjin carian untuk mencari maklumat mengenai produk dan perkhidmatan, ini adalah peluang besar. Sebenarnya, 62% pengguna beralih ke enjin carian terlebih dahulu ketika mereka ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perniagaan, produk, atau perkhidmatan baru – dan 41% menggunakannya ketika mereka sudah siap untuk membeli. Ini bermaksud bahawa jika anda mahu perniagaan anda menjadi sebahagian daripada proses penyelidikan dalam talian pengguna, ia perlu muncul dalam hasil carian untuk kata kunci yang berkaitan dengan produk atau perkhidmatan yang anda tawarkan. Selain itu, menurut tinjauan yang sama, 48% pengguna lebih suka mengunjungi laman web rasmi perniagaan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai mereka. Oleh itu, dengan kehadiran dalam talian yang kuat bukan sahaja dapat membantu anda mencapai matlamat pemasaran anda tetapi juga membolehkan khalayak sasaran anda meneliti dan membeli dengan cara yang sesuai untuk mereka.

4. Ini meningkatkan kredibiliti dan kewibawaan anda

Internet telah mengubah secara drastik bagaimana proses penjualan untuk banyak perniagaan. Ini kerana hari ini, pengguna mempunyai akses ke banyak sumber yang berguna yang dapat membantu mereka mengetahui tentang pilihan mereka sebelum mereka bercakap dengan wakil penjualan. Dengan pengoptimuman SEO, anda boleh menjadi sebahagian daripada proses pembelajaran itu. Itu benar terutamanya jika anda menggabungkan usaha SEO anda dengan pemasaran kandungan. Apabila anda membuat kandungan yang berinformasi dan berharga, anda berpeluang membina kepercayaan dan kredibiliti dengan bakal pelanggan pada awal fasa penyelidikan. Pertama, pengguna mencari laman web anda dengan mencari maklumat yang berkaitan dengan industri anda dan melihat salah satu sumber anda dalam hasil carian. Kemudian, mereka membaca sumber itu. Sekiranya mereka menyukainya, mereka mungkin akan berkongsi dengan rakan mereka dan melanggan senarai e-mel anda. Di sinilah proses melambatkan sedikit. Pengguna tersebut mungkin kembali ke laman web anda beberapa kali dan membaca kandungan e-mel anda secara berkala dalam beberapa bulan ke depan tanpa mengambil tindakan. Dan jika anda terbiasa dengan proses penjualan tradisional, ini boleh membuat anda kecewa. Tetapi dengan setiap isi kandungan yang mereka baca, anda menjadikan jenama anda sebagai sumber maklumat yang berwibawa dan berwibawa. Kemudian, apabila mereka akhirnya bersedia untuk membuat pembelian atau bercakap dengan perwakilan penjualan, mereka akan mengetahui dengan tepat syarikat mana yang hendak dituju – dan sangat selesa melakukannya setelah semua maklumat bermanfaat yang telah anda berikan secara percuma.

 

5. Ini dapat membantu anda terus berada di hadapan pesaing anda

Semasa mengoptimumkan laman web anda, anda tidak hanya berusaha memperbaiki kedudukan laman web anda di halaman hasil. Anda juga bergerak di atas pesaing anda. Anggap saja bahawa hasil pertama di mana-mana halaman hasil tertentu mendapat rata-rata 20.5% klik. Dari sana, hasil kedua mendapat 13.32%, dan yang ketiga mendapat 13.14%. Ini bermaksud bahawa semasa anda naik dalam hasil carian, anda akan memperoleh peratusan klik yang lebih besar untuk kata kunci sasaran anda – dan pesaing anda akan mendapat lebih sedikit.

Matlamat kami di IO Web Studio adalah memanfaatkan teknologi web dan amalan terbaik untuk pengoptimuman mesin pencari, reka bentuk web dan menggunakan pengalaman kaya jenama yang akan menghidupkan syarikat, produk, dan perkhidmatan anda. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pembangunan reka bentuk laman web kami, sila hubungi kami.